Są w Norwegii łowiska, które oferują dobre połowy przez okrągły sezon, niezależnie od pory roku. Kvaloya jest właśnie takim miejscem. W zimę i wczesną wiosną pojawiają się tu olbrzymie dorsze (25 kg), które zresztą można złowić także w późniejszych miesiącach. W maju zaczynają doskonale brać halibuty, rdzawce oraz karmazyny. Wszystkie te gatunki przebywają tu do jesieni. Latem dodatkowo można liczyć na olbrzymie czarniaki, które napływają w te okolice z otwartego morza. Ryby 10-12 kg są wtedy powszechne, a trafiają się i takie 18-20 kg. Kvaloya jest dobrze chroniona przed mocnym wiatrem. W przypadku bardzo złej pogody można łowić wewnątrz fiordu i liczyć przy tym na dobre wyniki (szczególnie jeśli chodzi o dorsze i halibuty). Przy lepszej pogodzie sugerujemy śmiało płynąć w kierunku otwartego morza (15-20 minut łodzią). Tam zawsze można liczyć na największe ryby.
Baza znajduje się zaledwie pół godziny drogi autem od portu lotniczego w Tromso, które jest dobrze skomunikowane lotniczo z Polską (bezpośrednie loty z Gdańska lub z przesiadką z Warszawy). Samolotem do tego wędkarskiego raju jest więc zaledwie kilka godzin podróży. Informujemy jednak, iż w wysokim sezonie (czerwiec – połowa sierpnia) baza wędkarska na Kvaloy cieszy się olbrzymim zainteresowaniem wśród wędkarzy z całej Europy. Dlatego aby zapewnić sobie dogodny termin pobytu, konieczna jest wczesna rezerwacja – nawet na rok do przodu!
Zdecydowanie rekomendujemy łowienie z łodzi wędkarskiej z silnikiem spalinowym, echosondą i GPS-em. Umożliwi ona dotarcie do najlepszych stanowisk oraz ławic ryb. Z brzegu gdzieniegdzie również można spróbować połowu, ale wówczas nie należy spodziewać się ryb większych niż 1-2-kilogramowe.
Pilkery, spinning, łowienie na przynęty naturalne (np. martwa rybka czy filet, małże czy krewetki), a także trolling z użyciem bardzo dużych, specjalnych ripperów z ciężkimi główkami. Więcej informacji w biurze Eventur Fishing.
W Norwegii obowiązuje zakaz połowu na żywca. Do kraju można przewieźć do 18 kg zamrożonych filetów na osobę (w sprawie transportu lotniczego prosimy o sprawdzenie takiej możliwości u przewoźnika) pod warunkiem posiadania dokumentu uprawniającego do ich przewozu (taki dokument można otrzymać w każdej naszej bazie). Niemniej apelujemy o rozsądek i umiar w zabijaniu złowionych ryb. Zastanówmy się, czy ich mięso jest naprawdę nam potrzebne i czy będziemy mieli czas i ochotę na ich sprawianie. Wyrzucanie nadmiaru zabitych ryb na śmietnik czy z powrotem do wody jest nieetyczne, a nadmierne eksploatowanie łowisk może w dalszej perspektywie negatywnie wpływać na ekosystem i prowadzić do drastycznych ograniczeń w uprawianiu wędkarstwa sportowego.
Od dnia 09.10.2017 w Norwegii nie wolno zabierać halibutów powyżej 2 m długości. Powodem są niebezpieczne związki chemiczne, które duże halibuty gromadzą w swoim organizmie podczas całego życia. Spożywanie mięsa dużych halibutów może być niekorzystne lub groźne dla człowieka. Wszystkie halibuty powyżej 2 m należy wypuścić z powrotem do oceanu. Jeśli kondycja ryby po holu wskazuje, że halibut może nie przeżyć, należy go uśmiercić i pozostawić w morzu. Szczegółowe informacje o okresach i wymiarach ochronnych poszczególnych gatunków ryb otrzymacie Państwo zawsze przed wyjazdem na wyprawę.
Od 01.01.2018 w wędkarskich ośrodkach na terenie Norwegii obowiązuje rejestr połowów, który dotyczy niektórych gatunków ryb (między innymi dorszy, halibutów i karmazynów). Więcej informacji na ten temat przekaże Państwu gospodarz ośrodka wędkarskiego po przyjeździe.
Prawdziwy raj dla wędkarzy i jeden z najpiękniejszych krajów świata, którego urokowi trudno się oprzeć... Oto specjalna galeria zdjęć z fantastycznych połowów w Norwegii. I Ty możesz przeżyć takie chwile!
Apartamenty i domki o wysokim standardzie. Dostępne są 4 lub 6-osobowe. Wszystkie znajdują się nad samą wodą i posiadają pełne wyposażenie – oddzielne sypialnie 2-osobowe, salony, kuchnie oraz łazienki. Taras z meblami ogrodowymi i grillem. Dostęp do internetu, a także miejsce do suszenia ubrań wędkarskich. Baza dysponuje profesjonalnym zapleczem do sprawiania i mrożenia ryb.
Do dyspozycji są profesjonalne 4 - oraz 5-osobowe łodzie aluminiowe wyposażone w silniki o mocy od 70 do 115 KM. Każda z łodzi posiada nowoczesną echosondę, GPS oraz ploter. Łodzie są w pełni przystosowane do pełnomorskiego łowienia. Możliwość wypożyczenia łodzi z kabina lub owiewką.
Poniżej prezentujemy przykładową ofertę cenową wyprawy, wyliczoną przy określonych założeniach liczby uczestników, terminu etc. Przypominamy jednak, że każda oferta konstruowana jest indywidualnie pod konkretne zapytanie i uwzględnia wszystkie zmienne podane przez klienta. Poniższą wycenę traktować należy zatem jako orientacyjną, przybliżoną.
Termin: | dowolny (w zależności od sezonu połowu poszczególnych gatunków) |
Czas trwania: | dowolnie, ilość dni do wyboru ale nie mniej niż 4 doby, pobyty rozpoczynające się od dowolnego dnia tygodnia |
Dojazd: | we własnym zakresie (samochód bądź samolot do Trosmo i wynajem samochodu na miejscu) |
Ilość uczestników: | w zależności od pojemności apartamentu, dostępne apartamenty/domki 4 - oraz 6- osobowe |
Zakwaterowanie: | apartamenty lub domki |
Wyżywienie: | we własnym zakresie (głównie na bazie łowionych świeżych ryb) |
Łowiska: | archipelag, fiordy i otwarte morze |
Przewodnik: | dostępny na zapytanie w biurze |
Cena: | 3 125,- PLN od osoby za tydzień pobytu bez dojazdu przy 5 osobach uczestniczących (łącznie 15 625,- PLN za 5 osób) (cena skalkulowana została przy kursie NOK z dnia 15.12.2021 i może ulec zmianie w przypadku zmiany kursu walut - więcej informacji na zapytanie udzieli Państwu nasz Dział Sprzedaży; cena zawiera podatek VAT)
|
W cenie: |
|
Prom: | nasze biuro oferuje bilety promowe Polska–Szwecja (Gdańsk–Nynäshamn, Gdynia–Karlskrona, Świnoujście–Ystad, Sassnitz–Trelleborg) po bardzo atrakcyjnych cenach, które są nieosiągalne gdzie indziej; na wybranych trasach promowych zniżki sięgają nawet 20% od cen cennikowych przewoźników; więcej informacji znajdą Państwo TUTAJ |
Więcej informacji o ofercie:Maciek: maciek@wyprawynaryby.pl tel. 603 820 940Tomek: tomek@wyprawynaryby.pl tel. 601 300 168 |
Gdzie to jest?
Wyspa położona jest w północnej części Norwegii nad Morzem Norweskim. Oddalona jest:
Rodzaj wody i ryby
Łowisko morskie. Szczególnie polecamy je na połów następujących gatunków ryb: dorsz, zębacz, halibut, plamiak, rdzawiec, karmazyn, czarniak
Kiedy najlepiej jechać?
Sezon wędkarski trwa niemal cały rok, jednak najlepiej jechać od marca do końca września (sezon na poszczególne gatunki ryb jest zróżnicowany, szczegółowe informacje na zapytanie).
Jak dojechać na miejsce?
Najlepiej własnym samochodem (z przeprawą przez Bałtyk promem) lub dolecieć do Norwegii samolotem i wynająć samochód na lotnisku. Oferujemy pomoc zarówno w rezerwacji promu, jak i ewentualnej rezerwacji samochodu w wypożyczalni.
Niektóre z ośrodków wędkarskich w Norwegii znajdują się na wyspach. Aby się do nich dostać należy skorzystać z lokalnej przeprawy promowej (zwykle krótkiej). W znakomitej większości przypadków promy kursują kilka-kilkanaście razy dziennie, a nasze biuro dysponuje dokładnymi rozkładami i cennikami tych połączeń. Są jednak ośrodki położone na wyspach (szczególnie na dalekiej północy Norwegii jak Loppa, Sørøya czy Seiland), gdzie kursują jeden lub dwa promy dziennie, a rozkłady często ulegają zmianom. Fakt ten ma istotne znaczenie przy planowaniu Państwa podróży (ewentualne połączenia lotnicze lub promowe z Polską). Dlatego prosimy o kontakt z naszym biurem aby ustalić szczegóły Państwa dojazdu na miejsce.