Od wieków położenie geograficzne półwyspu wymuszało przepływanie w pobliżu statków i łodzi, które zmierzały do większych miast, czyli Harstad i Kasfjord. Teraz z tej historycznej lokalizacji mogą korzystać wędkarze przyjeżdżający na zasobne w ryby łowiska. W zasadzie przy każdym kierunku wiatru (nawet silnego), mamy jakąś wędkarską alternatywę, co jest olbrzymim plusem tej lokalizacji. Przy dobrej i stabilnej pogodzie możemy wypłynąć na otwartą wodę gigantycznego Andfjorden (to już w zasadzie otwarte morze), a gdy zawieje silniejszy wiatr, można spróbować wędkowania po którejś z zawietrznych stron półwyspu.
Sporo łowisk, które w ostatnim czasie dołączyliśmy do naszej oferty, to dobre łowiska halibuta. Harstad również spełnia ten warunek w stu procentach. Rozległe blaty i duża ilość piasku na dnie powoduje, że wielkie płastugi bardzo upodobały sobie te tereny. Oczywiście wędkarze mogą także liczyć na duże dorsze, zębacze, czarniaki, brosmy i inne gatunki ryb występujące powszechnie w Norwegii. Na ryby warto przyjechać tu już wczesną wiosną (marzec-kwiecień) w celu połowu dużych dorszy i zębaczy. Główny sezon wędkarski rozpoczyna się maju i trwa do końca sierpnia. W tym okresie można liczyć na dobre brania wszystkich gatunków ryb, z tym, że duże czarniaki (10 kg i większe) pojawiają się w łowisku dopiero pod koniec czerwca. Więcej informacji o łowisku oraz o najlepszych metodach połowu otrzymają Państwo na życzenie w naszym biurze.
Magnesem, który przyciąga w te strony turystów jest z pewnością także krajobraz. Piękna zieleń na półwyspie, piaszczyste plaże jak na Karaibach i turkusowa woda tworzą bajkowe pejzaże. Do tego wysokie i praktycznie nagie góry okalające wody Andfjorden. Opisywany region to jeden z najlepszych znanych nam punktów do obserwacji zorzy polarnej w okresie jesienno-zimowym. Tańczące tuż nad naszą głową kolorowe wstęgi zorzy to coś, co można obserwować z zapartym tchem godzinami. Przyjeżdżają tu nawet turyści z Japonii, żeby na własne oczy zobaczyć to niesamowite zjawisko.
Z brzegu w niektórych miejscach można łowić ryby, ale wówczas jest szansa jedynie na małe sztuki (1-2 kg). Dużo lepsze wyniki zapewnia bezpieczna i szybka łódź z silnikiem spalinowym, echosondą i GPS-em.
Najlepszą metodą ryb na większych głębokościach (50 m i więcej) jest odpowiednio mocny zestaw morski z pilkerem, gumą uzbrojoną w ciężką główkę lub rybim filetem. Na przynęty naturalne lepiej biorą typowo denne ryby, jak zębacz czy brosma. Na pilker doskonale reagują dorsze i czarniaki. Na mniejszych głębokościach można spróbować spinningu na przynęty gumowe, obciążone główkami od 30 do 100 g lub lekkie pilkery (np. 75-gramowe). Przy użyciu takich zestawów połowimy głównie dorsze i czarniaki. Te ostatnie można kusić również metodą trollingową z użyciem odpowiednio dużych, podłużnych woblerów (np. Rapala Magnum). Szczegółowe informacje na temat skutecznych technik wędkowania oraz niezbędnego sprzętu dostępne są w biurze Eventur Fishing, a także w specjalnych materiałach, jakie otrzymują wszyscy nasi klienci przed podróżą.
W Norwegii obowiązuje zakaz połowu na żywca. Do kraju można przewieźć do 18 kg zamrożonych filetów na osobę (w sprawie transportu lotniczego prosimy o sprawdzenie takiej możliwości u przewoźnika) pod warunkiem posiadania dokumentu uprawniającego do ich przewozu (taki dokument można otrzymać w każdej naszej bazie). Niemniej apelujemy o rozsądek i umiar w zabijaniu złowionych ryb. Zastanówmy się, czy ich mięso jest naprawdę nam potrzebne i czy będziemy mieli czas i ochotę na ich sprawianie. Wyrzucanie nadmiaru zabitych ryb na śmietnik czy z powrotem do wody jest nieetyczne, a nadmierne eksploatowanie łowisk może w dalszej perspektywie negatywnie wpływać na ekosystem i prowadzić do drastycznych ograniczeń w uprawianiu wędkarstwa sportowego.
Od dnia 09.10.2017 w Norwegii nie wolno zabierać halibutów powyżej 2 m długości. Powodem są niebezpieczne związki chemiczne, które duże halibuty gromadzą w swoim organizmie podczas całego życia. Spożywanie mięsa dużych halibutów może być niekorzystne lub groźne dla człowieka. Wszystkie halibuty powyżej 2 m należy wypuścić z powrotem do oceanu. Jeśli kondycja ryby po holu wskazuje, że halibut może nie przeżyć, należy go uśmiercić i pozostawić w morzu. Szczegółowe informacje o okresach i wymiarach ochronnych poszczególnych gatunków ryb otrzymacie Państwo zawsze przed wyjazdem na wyprawę.
Od 01.01.2018 w wędkarskich ośrodkach na terenie Norwegii obowiązuje rejestr połowów, który dotyczy niektórych gatunków ryb (między innymi dorszy, halibutów i karmazynów). Więcej informacji na ten temat przekaże Państwu gospodarz ośrodka wędkarskiego po przyjeździe.
Goście kwaterują we w pełni wyposażonym, zabytkowym domu o powierzchni 210 m2 na maksymalnie 11 osób (najwygodniej w 8-10 osób). Do dyspozycji gości jest 7 oddzielnych sypialni, 2 łazienki z prysznicem i WC, w pełni wyposażona kuchnia z częścią jadalnianą, salon z TV, salka konferencyjna, pokój do suszenia ubrań wędkarskich, dostęp do internetu „wi-fi”. Domek znajduje się 50 metrów od przystani łodziowej. Dom jest odrestaurowany z dbałością o najmniejszy szczegół (pomijając oczywiście kuchnię i wyposażenie łazienek, które są nowoczesne) i oferuje mieszkającym w nim wędkarzom niepowtarzalny skandynawski klimat z początku XVIII wieku. Na piętrze stropy są dość niskie, dlatego osoby o wzroście powyżej 180 cm muszą poruszać się ostrożnie.
Naszym klientom oferujemy 3 łodzie wędkarskie "Kvaerno" 19' z silnikami 50 KM, echosondą, GPS i ploterem. Z każdej łodzi mogą wędkować 4 osoby. Łodzie stoją w kameralnej, prywatnej przystani, którą właściciel wykuł częściowo w skale. Zapewnia to niesamowity efekt, znany bardziej z filmów o Jamesie Bondzie niż z wędkarskich wypraw.
Nasze biuro dysponuje dokładnymi mapami wędkarskimi oraz namiarami GPS na konkretne miejsca połowów. Na terenie ośrodka jest oczywiście miejsce do sprawiania ryb (bez zadaszenia) oraz obszerne zamrażarki.
Poniżej prezentujemy przykładową ofertę cenową wyprawy, wyliczoną przy określonych założeniach liczby uczestników, terminu etc. Przypominamy jednak, że każda oferta konstruowana jest indywidualnie pod konkretne zapytanie i uwzględnia wszystkie zmienne podane przez klienta. Poniższą wycenę traktować należy zatem jako orientacyjną, przybliżoną.
Termin: | dowolny (w zależności od sezonu połowu poszczególnych gatunków) |
Czas trwania: | dowolnie, ilość dni do wyboru, pobyty rozpoczynające się od dowolnego dnia tygodnia |
Dojazd: | we własnym zakresie (samochód bądź samolot do Tromsø i wynajem samochodu na miejscu)) |
Ilość uczestników: | najlepiej od 8 do 10 osób |
Zakwaterowanie: | dom 8-11 osobowy |
Wyżywienie: | we własnym zakresie (głównie na bazie łowionych świeżych ryb) |
Łowiska: | archipelag, fiordy i otwarte morze |
Przewodnik: | dostępny na zapytanie w biurze |
Cena: | 2 550,- PLN od osoby za tydzień pobytu bez dojazdu przy 8 osobach uczestniczących (łącznie 20 400,- PLN za 8 osób) (cena skalkulowana została przy kursie NOK z dnia 26.10.2016 i może ulec zmianie w przypadku zmiany kursu walut - więcej informacji na zapytanie udzieli Państwu nasz Dział Sprzedaży; cena zawiera podatek VAT)
|
W cenie: |
|
Prom: | nasze biuro oferuje bilety promowe Polska–Szwecja (Gdańsk–Nynäshamn, Gdynia–Karlskrona, Świnoujście–Ystad, Sassnitz–Trelleborg) po bardzo atrakcyjnych cenach, które są nieosiągalne gdzie indziej; na wybranych trasach promowych zniżki sięgają nawet 20% od cen cennikowych przewoźników; więcej informacji znajdą Państwo TUTAJ |
Więcej informacji o ofercie:Maciek: maciek@eventurfishing.pl tel. 603 820 940Tomek: tomek@eventurfishing.pl tel. 601 300 168 Kasia: biuro@eventurfishing.pl tel. 607 170 297 |
Gdzie to jest?
Łowisko położone w północnej części Norwegii (na północ od Lofotów i na południe od wyspy Senja), oddalone:
Rodzaj wody i ryby
Łowisko morskie. Szczególnie polecamy je na połów następujących gatunków ryb: halibut, czarniak, dorsz, zębacz i inne ryby morskie - np. makrela, plamiak, karmazyn, brosma, rekin śledziowy (najlepszy sezon wędkarski trwa od końca marca do połowy września).
Kiedy najlepiej jechać?
Sezon wędkarski trwa cały rok (sezon na poszczególne gatunki ryb jest zróżnicowany, szczegółowe informacje na zapytanie).
Jak dojechać na miejsce?
Najlepiej własnym samochodem (z przeprawą przez Bałtyk promem) lub dolecieć do Norwegii samolotem i wynająć samochód na lotnisku. Oferujemy pomoc zarówno w rezerwacji promu, jak i ewentualnej rezerwacji samochodu w wypożyczalni.
Niektóre z ośrodków wędkarskich w Norwegii znajdują się na wyspach. Aby się do nich dostać należy skorzystać z lokalnej przeprawy promowej (zwykle krótkiej). W znakomitej większości przypadków promy kursują kilka-kilkanaście razy dziennie, a nasze biuro dysponuje dokładnymi rozkładami i cennikami tych połączeń. Są jednak ośrodki położone na wyspach (szczególnie na dalekiej północy Norwegii jak Loppa, Sørøya czy Seiland), gdzie kursują jeden lub dwa promy dziennie, a rozkłady często ulegają zmianom. Fakt ten ma istotne znaczenie przy planowaniu Państwa podróży (ewentualne połączenia lotnicze lub promowe z Polską). Dlatego prosimy o kontakt z naszym biurem aby ustalić szczegóły Państwa dojazdu na miejsce.