Dønna jest częścią ogromnego archipelagu, w skład którego od południa wchodzą wspomniane wyspa Vega oraz Blomsøya. Podobnie jak one, Dønna również oferuje znakomite warunki do wędkowania i analogiczny typ łowisk. Charakterystyczną cechą będą na pewno płytkie, piaszczyste blaty (szczególnie poszukiwane przez łowców halibutów) oraz dobrze osłonięte od wiatru łowiska wśród mniejszych wysepek. To bardzo istotna zaleta, pozwalająca wędkować prawie niezależnie od pogody.
Okolice samej bazy to wody stosunkowo płytkie, ale w zasięgu szybkich łódek znajdą się również miejsca znacznie przekraczające 200 metrów głębokości. Do zupełnie otwartego morza jest dość daleko (około 1,5 godziny rejsu), dlatego taką wycieczkę sugerujemy tylko i wyłącznie przy dobrej, bezwietrznej pogodzie. Oprócz halibuta turyści z wędką mogą na wyspie Dønna skutecznie łowić dorsze, czarniaki, rdzawce, brosmy, molwy, karmazyny, zębacze oraz niemal wszystkie inne gatunki występujące w Norwegii.
Dønna to także gratka dla miłośników natury i aktywnego wypoczynku. Wiadomo, że dla większości z nas wędkowanie to zawsze najważniejsza część wyprawy, to jednak poznanie ślicznej skądinąd okolicy będzie znakomitym uzupełnieniem sportowych emocji. Gwarantujemy, iż podczas pobytu na wyspie Dønna warto spróbować także innych aktywności: wycieczki piesze, rowerowe czy biegowe, realizowane w pięknej norweskiej scenerii, pozostaną Wam w pamięci tak samo długo jak hol dwucyfrowej ryby. Ponadto można też popływać na kajakach lub po prostu obfotografować otaczającą nas przyrodę. Gorąco polecamy tę lokalizację także na rodzinny wypoczynek!
W niektórych miejscach można łowić ryby z brzegu, ale wówczas mamy szansę jedynie na małe sztuki (1-2 kg). Prawdziwą wędkarską przygodę można przeżyć jedynie przy pomocy bezpiecznej łodzi z silnikiem spalinowym, echosondą i GPS-em.
Najlepszą metodą połowu ryb na większych głębokościach (50 m i więcej) jest odpowiednio mocny zestaw morski z pilkerem, gumą uzbrojoną w ciężką główkę lub rybim filetem. Na przynęty naturalne lepiej biorą typowo denne ryby, jak zębacz czy brosma. Na pilker doskonale reagują dorsze i czarniaki. Na mniejszych głębokościach można spróbować spinningu na przynęty gumowe, obciążone główkami od 30 do 100 g lub lekkie pilkery (np. 75-gramowe). Przy użyciu takich zestawów połowimy głównie dorsze i czarniaki. Te ostatnie można kusić również metodą trollingową z użyciem odpowiednio dużych, podłużnych woblerów (np. rapala magnum). Szczegółowe informacje na temat skutecznych technik wędkowania oraz niezbędnego sprzętu dostępne są w biurze Eventur Fishing, a także w specjalnych materiałach, jakie otrzymują wszyscy nasi klienci wyjeżdżający do Norwegii.
W Norwegii obowiązuje zakaz połowu na żywca. Do kraju można przewieźć do 18 kg zamrożonych filetów na osobę (w sprawie transportu lotniczego prosimy o sprawdzenie takiej możliwości u przewoźnika) pod warunkiem posiadania dokumentu uprawniającego do ich przewozu (taki dokument można otrzymać w każdej naszej bazie). Niemniej apelujemy o rozsądek i umiar w zabijaniu złowionych ryb. Zastanówmy się, czy ich mięso jest naprawdę nam potrzebne i czy będziemy mieli czas i ochotę na ich sprawianie. Wyrzucanie nadmiaru zabitych ryb na śmietnik czy z powrotem do wody jest nieetyczne, a nadmierne eksploatowanie łowisk może w dalszej perspektywie negatywnie wpływać na ekosystem i prowadzić do drastycznych ograniczeń w uprawianiu wędkarstwa sportowego.
Od dnia 09.10.2017 w Norwegii nie wolno zabierać halibutów powyżej 2 m długości. Powodem są niebezpieczne związki chemiczne, które duże halibuty gromadzą w swoim organizmie podczas całego życia. Spożywanie mięsa dużych halibutów może być niekorzystne lub groźne dla człowieka. Wszystkie halibuty powyżej 2 m należy wypuścić z powrotem do oceanu. Jeśli kondycja ryby po holu wskazuje, że halibut może nie przeżyć, należy go uśmiercić i pozostawić w morzu. Szczegółowe informacje o okresach i wymiarach ochronnych poszczególnych gatunków ryb otrzymacie Państwo zawsze przed wyjazdem na wyprawę.
Od 01.01.2018 w wędkarskich ośrodkach na terenie Norwegii obowiązuje rejestr połowów, który dotyczy niektórych gatunków ryb (między innymi dorszy, halibutów i karmazynów). Więcej informacji na ten temat przekaże Państwu gospodarz ośrodka wędkarskiego po przyjeździe.
Proponujemy Państwu zakwaterowanie w dwóch ośrodkach wędkarskich o wysokim standardzie.
Domek 8-osobowy (powierzchnia 140 m2). Znajdą w nim Państwo: 4 oddzielne sypialnie (4 łóżka pojedyncze i piętrowe), salon z TV, 2 łazienki z prysznicami oraz WC, prywatną saunę, w pełni wyposażoną kuchnię z częścią jadalnianą. Taras z meblami ogrodowymi i widokiem na fiord. Dostęp do internetu „wi-fi”. Domek stoi nad samą wodą.
Domek 8-osobowy (powierzchnia 140 m2). Znajdą w nim Państwo: 3 oddzielne sypialnie (4 łóżka pojedyncze i piętrowe), salon z TV, 2 łazienki z prysznicami oraz WC, prywatną saunę, w pełni wyposażoną kuchnię z częścią jadalnianą. Taras z meblami ogrodowymi i widokiem na fiord. Dostęp do internetu „wi-fi”. Domek stoi nad samą wodą.
Dom 10-osobowy (powierzchnia 150 m2). Znajdą w nim Państwo: 5 oddzielnych sypialni (8 łóżek pojedynczych, 1 piętrowe), salon z TV, w pełni wyposażoną kuchnię z jadalnią, łazienkę z prysznicem i 2 toalety. Taras z meblami ogrodowymi i grillem. Dostęp do internetu „wi-fi”. Odległość od przystani łodziowej - około 30 metrów.
Oferuje 4 apartamenty 4-osobowe o powierzchni 55-60 m2. We wszystkich: 2 oddzielne sypialnie z pojedynczymi łóżkami, salon z TV, w pełni wyposażona kuchnia z częścią jadalnianą, łazienka z prysznicem i WC, dostęp do internetu „wi-fi”. Apartamenty zbudowane są nad samą wodą.
Ośrodek oferuje bardzo dobre, sprawdzone przy uprawianiu wędkarstwa morskiego aluminiowe łódki „Kvaerno” 19’ z silnikami 50 KM, echosondą, GPS i ploterem.
Ośrodek oferuje podobne łódki: sprawdzone przy uprawianiu wędkarstwa morskiego aluminiowe łodzie „Kvaerno” 19’ z silnikami 50 KM, echosondą, GPS i ploterem.
W obu ośrodkach znajdują się miejsca do sprawiania i mrożenia ryb. Nasze biuro zapewnia mapy batymetryczne i pełną informację wędkarską o łowisku.
Poniżej prezentujemy przykładową ofertę cenową wyprawy, wyliczoną przy określonych założeniach liczby uczestników, terminu etc. Przypominamy jednak, że każda oferta konstruowana jest indywidualnie pod konkretne zapytanie i uwzględnia wszystkie zmienne podane przez klienta. Poniższą wycenę traktować należy zatem jako orientacyjną, przybliżoną.
Termin: | dowolny (w zależności od sezonu połowu poszczególnych gatunków) |
Czas trwania: | dowolna ilość dni w zależności od dostępności) |
Dojazd: | we własnym zakresie (samochód bądź samolot i wynajem samochodu na miejscu) |
Ilość uczestników: | najlepiej 4-10 osób w zależności od apartamentu/domku |
Zakwaterowanie: | domek/apartament |
Wyżywienie: | we własnym zakresie (głównie na bazie łowionych świeżych ryb) |
Łowiska: | archipelag, fiordy |
Przewodnik: | dostępny na zapytanie w biurze |
Cena: | 1 600,- PLN od osoby za tydzień pobytu bez dojazdu przy 8 osobach uczestniczących (łącznie 12 800,- PLN za 8 osób) (cena skalkulowana została przy kursie NOK z dnia 26.10.2016 i może ulec zmianie w przypadku zmiany kursu walut - więcej informacji na zapytanie udzieli Państwu nasz Dział Sprzedaży; cena zawiera podatek VAT)
|
W cenie: |
|
Prom: | nasze biuro oferuje bilety promowe Polska–Szwecja (Gdańsk–Nynäshamn, Gdynia–Karlskrona, Świnoujście–Ystad, Sassnitz–Trelleborg) po bardzo atrakcyjnych cenach, które są nieosiągalne gdzie indziej; na wybranych trasach promowych zniżki sięgają nawet 20% od cen cennikowych przewoźników; więcej informacji znajdą Państwo TUTAJ |
Więcej informacji o ofercie:Maciek: maciek@eventurfishing.pl tel. 603 820 940Tomek: tomek@eventurfishing.pl tel. 601 300 168 Kasia: biuro@eventurfishing.pl tel. 607 170 297 |
Gdzie to jest?
Łowisko położone w środkowej części Norwegii na zachodniej stronie wyspy Dønna, oddalone:
Rodzaj wody i ryby
Łowisko morskie. Szczególnie polecamy je na połów następujących gatunków ryb: halibut, dorsz, czarniak, rdzawiec i inne ryby morskie - np. zębacz, makrela, plamiak, karmazyn, brosma, rekin śledziowy (najlepszy sezon wędkarski trwa od marca do września, dorsz najlepiej żeruje w marcu, kwietniu i maju, czarniak - od lipca do wczesnej jesieni).
Kiedy najlepiej jechać?
Sezon wędkarski trwa cały rok (sezon na poszczególne gatunki ryb jest zróżnicowany, szczegółowe informacje na zapytanie).
Jak dojechać na miejsce?
Najlepiej własnym samochodem (z przeprawą przez Bałtyk promem) lub dolecieć do Norwegii samolotem i wynająć samochód na lotnisku. Oferujemy pomoc zarówno w rezerwacji promu, jak i ewentualnej rezerwacji samochodu w wypożyczalni.
Niektóre z ośrodków wędkarskich w Norwegii znajdują się na wyspach. Aby się do nich dostać należy skorzystać z lokalnej przeprawy promowej (zwykle krótkiej). W znakomitej większości przypadków promy kursują kilka-kilkanaście razy dziennie, a nasze biuro dysponuje dokładnymi rozkładami i cennikami tych połączeń. Są jednak ośrodki położone na wyspach (szczególnie na dalekiej północy Norwegii jak Loppa, Sørøya czy Seiland), gdzie kursują jeden lub dwa promy dziennie, a rozkłady często ulegają zmianom. Fakt ten ma istotne znaczenie przy planowaniu Państwa podróży (ewentualne połączenia lotnicze lub promowe z Polską). Dlatego prosimy o kontakt z naszym biurem aby ustalić szczegóły Państwa dojazdu na miejsce.