Wśród wędkarzy panuje słuszne skądinąd przekonanie, że jeżeli chce się powtarzalnie łowić halibuty (szansa na pojedynczą rybę jest na każdym łowisku), należy jechać daleko na północ. Nie negując tej starej wędkarskiej prawdy trzeba jednak dodać, że i w środkowej Norwegii znajdziemy kilka dobrych halibutowych "miejscówek". To np. okolice wysp Vega i Blomsøya, które pod tym względem nie odstają bardzo od Dalekiej Północy. W roku 2011 czteroosobowa grupa naszych klientów podczas tygodniowego pobytu złowiła tam kilkanaście halibutów w przedziale 20-60 kg! Wiemy także o co najmniej kilku innych grupach, które w pobliżu wyspy Blomsøy notowały spektakularne sukcesy w połowach "wielkiej flądry". Przyczyną tak dużej zasobności owej okolicy w halibuty jest ukształtowanie dna. Cały ten rejon to olbrzymie połacie płytkich piaszczystych blatów i dziesiątki skalistych wysp oraz wysepek, pomiędzy którymi w trakcie przypływów i odpływów powstają wyczuwalne prądy. Między wyspami i wypłyceniami nie brakuje też miejsc z głęboką wodą, gdzie dno znajduje się nawet 300 metrów poniżej jej lustra. W tych warunkach halibuty mają wręcz idealne środowisko do bytowania, rozrodu i polowań na mniejsze ryby. Oczywiście na każdym, choćby i najlepszym łowisku złowienie halibuta wymaga nieco cierpliwości i samoograniczenia się w łowieniu innych gatunków. Warto jednak spróbować, bo nagroda może być wielka! Przy dobrej pogodzie w można również wypłynąć na otwarte morze, gdzie nietrudno o okazałe dorsze, czarniaki czy karmazyny. W dobre dni napełnienie nimi skrzynki to kwestia kilku godzin.
Jak wspomnieliśmy wcześniej okolice wyspy Blomsøya to olbrzymi archipelag różnej wielkości wysepek. To daje wędkarzom możliwość wędkowania przy każdej niemal pogodzie, nawet bardzo silnym wietrze. Jeśli chodzi o techniki połowu - każdy znajdzie coś dla siebie. Klasyczne, najczęściej używane w Norwegii metody, czyli pilker i martwa rybka, będą tu bardzo skuteczne. Można też, a może nawet trzeba spróbować spinningu na płytkiej wodzie - od 5 do 30 metrów głębokości. Nie jest to najskuteczniejsza metoda na morskie olbrzymy, ale w dobrym miejscu na spinning można w kilka godzin złowić kilkanaście, a nawet kilkadziesiąt ryb w przedziale 2-10 kg. Zapewniamy Państwa, że takie ryby łowione na stosunkowo delikatny sprzęt dostarczą masę wędkarskich emocji! Płytkie piaszczyste blaty to znakomite pole do popisu dla osób, które chcą spróbować trollingu. To bardzo skuteczna metoda na halibuta, czarniaka, a nawet dorsza.
Na najlepsze wyniki wędkarskie można liczyć wędkując z łodzi z silnikiem spalinowym. Łodziami takimi dysponuje nasz ośrodek.
Pilker (od 75 gramów do kilograma masy), metoda spinningowa (duże twistery i rippery na główkach od 30 do 100 gramów), martwa rybka na specjalnym systemiku, trolling z użyciem woblerów i gum.
W Norwegii obowiązuje zakaz połowu na żywca. Do kraju można przewieźć do 18 kg zamrożonych filetów na osobę (w sprawie transportu lotniczego prosimy o sprawdzenie takiej możliwości u przewoźnika) pod warunkiem posiadania dokumentu uprawniającego do ich przewozu (taki dokument można otrzymać w każdej naszej bazie). Niemniej apelujemy o rozsądek i umiar w zabijaniu złowionych ryb. Zastanówmy się, czy ich mięso jest naprawdę nam potrzebne i czy będziemy mieli czas i ochotę na ich sprawianie. Wyrzucanie nadmiaru zabitych ryb na śmietnik czy z powrotem do wody jest nieetyczne, a nadmierne eksploatowanie łowisk może w dalszej perspektywie negatywnie wpływać na ekosystem i prowadzić do drastycznych ograniczeń w uprawianiu wędkarstwa sportowego.
Od dnia 09.10.2017 w Norwegii nie wolno zabierać halibutów powyżej 2 m długości. Powodem są niebezpieczne związki chemiczne, które duże halibuty gromadzą w swoim organizmie podczas całego życia. Spożywanie mięsa dużych halibutów może być niekorzystne lub groźne dla człowieka. Wszystkie halibuty powyżej 2 m należy wypuścić z powrotem do oceanu. Jeśli kondycja ryby po holu wskazuje, że halibut może nie przeżyć, należy go uśmiercić i pozostawić w morzu. Szczegółowe informacje o okresach i wymiarach ochronnych poszczególnych gatunków ryb otrzymacie Państwo zawsze przed wyjazdem na wyprawę.
Od 01.01.2018 w wędkarskich ośrodkach na terenie Norwegii obowiązuje rejestr połowów, który dotyczy niektórych gatunków ryb (między innymi dorszy, halibutów i karmazynów). Więcej informacji na ten temat przekaże Państwu gospodarz ośrodka wędkarskiego po przyjeździe.
Na wyspie Blomsøya oferujemy Państwu dwa profesjonalne ośrodki wędkarskie, położone na przeciwległych brzegach wyspy. Oba spełnią wymagania wędkarzy jeśli chodzi o niezbędną infrastrukturę (zakwaterowanie, łodzie, miejsce do sprawiania ryb).
Oferuje dwa 6-osobowe apartamenty o wysokim standardzie. Każdy apartament ma 60 m2 powierzchni, 3 osobne sypialnie 2-osobowe, łazienkę z prysznicem i WC, salon z TV, w pełni wyposażoną kuchnię, werandę z meblami ogrodowymi i grillem. Apartamenty zbudowane są nad samą wodą - odległość do łódki to zaledwie 10 metrów.
Tu znajdą Państwo nieco więcej możliwości zakwaterowania. Do dyspozycji gości oddajemy pięć luksusowych, 6-osobowych domków (stojących razem, wszystkie zbudowane w 2011 r.) oraz wolnostojący 5-osobowy domek i 6-osobowy apartament. Wszystkie domki i apartament położone są nad samą wodą!
Domki 6-osobowe: powierzchnia 80 m2, w pełni wyposażona kuchnia, salon z TV, 2 oddzielne sypialnie, weranda z meblami ogrodowymi i grillem. Dostęp do internetu.
Domek 5-osobowy (wolnostojący, wybudowany w roku 2008): powierzchnia 60 m2, w pełni wyposażona kuchnia, salon z TV, 3 oddzielne sypialnie, weranda z meblami ogrodowymi i grillem.
Apartament 6-osobowy (wybudowany w 2009 roku): powierzchnia 80 m2, w pełni wyposażona kuchnia, salon z TV, 3 oddzielne sypialnie, weranda z meblami ogrodowymi i grillem.
W obu ośrodkach czekają na Państwa duże, bezpieczne, w pełni wyposażone łodzie wędkarskie Kaasboll i Hansvik. Łódki od 18' do 22' z silnikami 50-115 KM, echosondami, GPS i ploterami. Miejsca do sprawiania i mrożenia ryb znajdują się tuż przy domkach lub przystaniach.
Poniżej prezentujemy przykładową ofertę cenową wyprawy, wyliczoną przy określonych założeniach liczby uczestników, terminu etc. Przypominamy jednak, że każda oferta konstruowana jest indywidualnie pod konkretne zapytanie i uwzględnia wszystkie zmienne podane przez klienta. Poniższą wycenę traktować należy zatem jako orientacyjną, przybliżoną.
Termin: | dowolny (w zależności od sezonu połowu poszczególnych gatunków) |
Czas trwania: | dowolnie, ilość dni do wyboru, pobyty rozpoczynające się od dowolnego dnia tygodnia |
Dojazd: | we własnym zakresie (samochód bądź samolot do Trondheim/Bodø i wynajem samochodu na miejscu) |
Ilość uczestników: | w zależności od pojemności apartamentu/domku, dostępne apartamenty/domki od 4- do 6-osobowych |
Zakwaterowanie: | apartamenty (w jednym budynku) lub domki typu „rorbu” |
Wyżywienie: | we własnym zakresie (głównie na bazie łowionych świeżych ryb) |
Łowiska: | archipelag, fiordy i otwarte morze |
Przewodnik: | dostępny na zapytanie w biurze |
Cena: | 1 990,- PLN od osoby za tydzień pobytu bez dojazdu przy 5 osobach uczestniczących (łącznie 9 995,- PLN za 5 osób) (cena skalkulowana została przy kursie NOK z dnia 27.11.2023 i może ulec zmianie w przypadku zmiany kursu walut - więcej informacji na zapytanie udzieli Państwu nasz Dział Sprzedaży; cena zawiera podatek VAT)
|
W cenie: |
|
Prom: | nasze biuro oferuje bilety promowe Polska–Szwecja (Gdańsk–Nynäshamn, Gdynia–Karlskrona, Świnoujście–Ystad, Sassnitz–Trelleborg) po bardzo atrakcyjnych cenach, które są nieosiągalne gdzie indziej; na wybranych trasach promowych zniżki sięgają nawet 20% od cen cennikowych przewoźników; więcej informacji znajdą Państwo TUTAJ |
Więcej informacji o ofercie:Maciek: maciek@eventurfishing.pl tel. 603 820 940Tomek: tomek@eventurfishing.pl tel. 601 300 168 |
Gdzie to jest?
Łowisko położone w północnej części Norwegii, oddalone:
Rodzaj wody i ryby
Łowisko morskie. Szczególnie polecamy je na połów następujących gatunków ryb: czarniak, dorsz, zębacz, halibut i inne ryby morskie - np. halibut, zębacz, plamiak, karmazyn, śledź, makrela, rekin śledziowy, łosoś (sezon trwa tutaj praktycznie przez cały rok, ale na najlepsze brania dorszy można liczyć w okresie od marca do czerwca, natomiast najlepszym okresem połowu czarniaków jest wczesna wiosna oraz lato, począwszy od połowy czerwca do połowy września).
Kiedy najlepiej jechać?
Sezon wędkarski trwa cały rok (sezon na poszczególne gatunki ryb jest zróżnicowany, szczegółowe informacje na zapytanie).
Jak dojechać na miejsce?
Najlepiej własnym samochodem (z przeprawą przez Bałtyk promem) lub dolecieć do Norwegii samolotem i wynająć samochód na lotnisku. Oferujemy pomoc zarówno w rezerwacji promu, jak i ewentualnej rezerwacji samochodu w wypożyczalni.
Niektóre z ośrodków wędkarskich w Norwegii znajdują się na wyspach. Aby się do nich dostać należy skorzystać z lokalnej przeprawy promowej (zwykle krótkiej). W znakomitej większości przypadków promy kursują kilka-kilkanaście razy dziennie, a nasze biuro dysponuje dokładnymi rozkładami i cennikami tych połączeń. Są jednak ośrodki położone na wyspach (szczególnie na dalekiej północy Norwegii jak Loppa, Sørøya czy Seiland), gdzie kursują jeden lub dwa promy dziennie, a rozkłady często ulegają zmianom. Fakt ten ma istotne znaczenie przy planowaniu Państwa podróży (ewentualne połączenia lotnicze lub promowe z Polską). Dlatego prosimy o kontakt z naszym biurem aby ustalić szczegóły Państwa dojazdu na miejsce.