Wyspa Vannøya | Północna Norwegia


O łowisku

Wiosną największe okazy, latem pewniejsza pogoda

Vannøyę polecamy Państwu na wędkarską wyprawę o każdej niemal porze roku. Okres wczesnowiosenny (marzec-kwiecień) to pewny czas na największe dorsze i halibuty, choć pogoda o potrafi być wtedy dość wymagająca (temperatury nie przekraczające zazwyczaj 5-10 stopni oraz istnieje możliwość silniejszego wiatru). Najbezpieczniej naszym zdaniem wybrać się w te strony od połowy maja do końca sierpnia. Aura jest z reguły korzystniejsza, a wiatry wieją z bardziej przewidywalnych i korzystnych kierunków. Uczciwie jednak informujemy, iż w północnej Norwegii zła pogoda może przytrafić się o każdej porze roku, nawet w środku polarnego lata. W takim przypadku można w okolicy wędkować w bardziej osłoniętych miejscach (okolice wyspy Arnøya oraz Nord Fugløya) lub udać się nad jedno z okolicznych pstrągowych jeziorek (jest ich kilka promieniu 30 km od domków).

Duże ryby i wypoczynek w spokoju

Łowisko jest zasobne we wszystkie ryby typowe dla wód północnej Norwegii, ale potwierdza wybitną klasę jeśli chodzi o halibuty (regularnie łowione są ryby 30-50 kg, a kilkanaście razy w sezonie okazy ocierające się lub przekraczające 80 kg), dorsze (nawet ponad 20 kg, a na dobrej miejscówce standardem będą ryby w przedziale 10-15 kg), zębacze oraz karmazyny. W lipcu oraz sierpniu w okolicy pojawiają się także duże czarniaki, ale często zmieniają miejsca pobytu i mogą być trudne do namierzenia. Poza świetnym wędkowaniem na wyspie Vannøya znajdą Państwo ciszę, spokój oraz przepiękne krajobrazy surowej, północnej Skandynawii. Szczerze polecamy to miejsce na Waszą kolejną wyprawę.

Dostępność łowiska

Z brzegu w niektórych miejscach można łowić ryby, ale wówczas jest szansa jedynie na małe sztuki (1-2 kg). Prawdziwą wędkarską przygodę można przeżyć jedynie używając bezpiecznej łodzi z silnikiem spalinowym, echosondą i GPS-em.

Rekomendowane metody połowu

Najlepszą metodą ryb na większych głębokościach (50 m i więcej) jest odpowiednio mocny zestaw morski z pilkerem, gumą uzbrojoną w ciężką główkę lub rybim filetem. Na przynęty naturalne lepiej biorą typowo denne ryby, jak zębacz czy brosma. Na pilker doskonale reagują dorsze i czarniaki. Na mniejszych głębokościach można spróbować spinningu na przynęty gumowe, obciążone główkami od 30 do 100 g lub lekkie pilkery (np. 75-gramowe). Przy użyciu takich zestawów połowimy głównie dorsze i czarniaki. Te ostatnie można kusić również metodą trollingową z użyciem odpowiednio dużych, podłużnych woblerów (np. rapala magnum). Szczegółowe informacje na temat skutecznych technik wędkowania oraz niezbędnego sprzętu - na zapytanie w biurze Eventur Fishing, a także w specjalnych materiałach, jakie otrzymują wszyscy nasi klienci wyjeżdżający do Norwegii.

Limity, ograniczenia i przepisy wędkarskie

W Norwegii obowiązuje zakaz połowu na żywca. Do kraju można przewieźć do 18 kg zamrożonych filetów na osobę (w sprawie transportu lotniczego prosimy o sprawdzenie takiej możliwości u przewoźnika) pod warunkiem posiadania dokumentu uprawniającego do ich przewozu (taki dokument można otrzymać w każdej naszej bazie). Niemniej apelujemy o rozsądek i umiar w zabijaniu złowionych ryb. Zastanówmy się, czy ich mięso jest naprawdę nam potrzebne i czy będziemy mieli czas i ochotę na ich sprawianie. Wyrzucanie nadmiaru zabitych ryb na śmietnik czy z powrotem do wody jest nieetyczne, a nadmierne eksploatowanie łowisk może w dalszej perspektywie negatywnie wpływać na ekosystem i prowadzić do drastycznych ograniczeń w uprawianiu wędkarstwa sportowego.

Od dnia 09.10.2017 w Norwegii nie wolno zabierać halibutów powyżej 2 m długości. Powodem są niebezpieczne związki chemiczne, które duże halibuty gromadzą w swoim organizmie podczas całego życia. Spożywanie mięsa dużych halibutów może być niekorzystne lub groźne dla człowieka. Wszystkie halibuty powyżej 2 m należy wypuścić z powrotem do oceanu. Jeśli kondycja ryby po holu wskazuje, że halibut może nie przeżyć, należy go uśmiercić i pozostawić w morzu. Szczegółowe informacje o okresach i wymiarach ochronnych poszczególnych gatunków ryb otrzymacie Państwo zawsze przed wyjazdem na wyprawę.

Od 01.01.2018 w wędkarskich ośrodkach na terenie Norwegii obowiązuje rejestr połowów, który dotyczy niektórych gatunków ryb (między innymi dorszy, halibutów i karmazynów). Więcej informacji na ten temat przekaże Państwu gospodarz ośrodka wędkarskiego po przyjeździe.

Od holowania ryb bolały nas ręce (2007)

Czy byliście kiedyś w Norwegii? Jeśli nie, musicie to szybko nadrobić. Kraj w sumie nieodległy, a wyjątkowo ciekawy. Twardzi, ale sympatyczni i uczynni mieszkańcy - prawdziwi ludzie morza...

Zobacz reportaż


Zakwaterowanie

Proponujemy dwa osobne domki w typowo norweskiej zabudowie (rorbu) o wysokim standardzie. Oba znajdują się nad samym brzegiem wody i każdy zapewnia 5 miejsc do spania w dwóch sypialniach. W obu domkach: salon z TV, internet, kompletna kuchnia, łazienka oraz taras. Najbliższy sklep, stacja benzynowa – 15 km. Najbliższe lotnisko znajduje się w odległości 90 km (Tromsø).

Wyspa Vannøya

Sprzęt pływający

Do dyspozycji wędkarzy są 2 aluminiowe łodzie o długości 580 oraz 600 cm, które zapewniają bezpieczne i komfortowe pływanie po okolicznych łowiskach. Łódki posiadają silniki spalinowe o mocy 85 lub 115 KM i wyposażone są w echosondy, GPS oraz ploter. Obok przystani znajduje się zewnętrzne miejsce do sprawiana ryb. Dla wędkarzy przygotowane są także zamrażarki. Mapy, namiary GPS na łowiska oraz pełna informacja wędkarska dostępne są w naszym biurze.

Wyspa Vannøya

Mapa

Filmy z łowiska

Orientacyjna cena - oferta wędkowania

Poniżej prezentujemy przykładową ofertę cenową wyprawy, wyliczoną przy określonych założeniach liczby uczestników, terminu etc. Przypominamy jednak, że każda oferta konstruowana jest indywidualnie pod konkretne zapytanie i uwzględnia wszystkie zmienne podane przez klienta. Poniższą wycenę traktować należy zatem jako orientacyjną, przybliżoną.

Termin:dowolny (w zależności od sezonu połowu poszczególnych gatunków)
Czas trwania:dowolnie, ilość dni do wyboru, pobyty rozpoczynające się od dowolnego dnia tygodnia
Dojazd:we własnym zakresie (samochód bądź samolot do Tromsø i wynajem samochodu na miejscu)
Ilość uczestników: w zależności od pojemności apartamentu, dostępne domki są maksymalnie 5-osobowe
Zakwaterowanie:domki
Wyżywienie:we własnym zakresie (głównie na bazie łowionych świeżych ryb)
Łowiska:archipelag, fiordy i otwarte morze
Przewodnik:dostępny na zapytanie w biurze
Cena:2 100,- PLN od osoby za tydzień pobytu bez dojazdu przy 4 osobach uczestniczących (łącznie 8 400,- PLN za 4 osoby)
(cena skalkulowana została przy kursie NOK z dnia 26.10.2016 i może ulec zmianie w przypadku zmiany kursu walut - więcej informacji na zapytanie udzieli Państwu nasz Dział Sprzedaży; cena zawiera podatek VAT)
W cenie:
  • apartament 4-osobowy z pościelą, ręcznikami i sprzątaniem końcowym*
  • łódź wędkarska 4-osobowa 5,8 metra z silnikiem spalinowym 85 KM, echosondą, GPS i ploterem
  • pełna informacja wędkarska o łowisku, mapy batymetryczne
  • ubezpieczenie NNW, KL oraz bagażu
  • *cena za pobyt w okresie wiosennym (marzec – maj). W tym ośrodku występuje podział cenowy ze względu na termin przyjazdu. Prosimy o kontakt z biurem w sprawie cen w innych terminach.
Prom:nasze biuro oferuje bilety promowe Polska–Szwecja (Gdańsk–Nynäshamn, Gdynia–Karlskrona, Świnoujście–Ystad, Sassnitz–Trelleborg) po bardzo atrakcyjnych cenach, które są nieosiągalne gdzie indziej; na wybranych trasach promowych zniżki sięgają nawet 20% od cen cennikowych przewoźników; więcej informacji znajdą Państwo TUTAJ

Więcej informacji o ofercie:

Maciek: maciek@eventurfishing.pl tel. 603 820 940
Tomek: tomek@eventurfishing.pl tel. 601 300 168
Kasia: biuro@eventurfishing.pl tel. 607 170 297

Masz pytania?

Maciek Rogowiecki Tomek Wieczorek

W skrócie o łowisku

Gdzie to jest?
Łowisko położone w północnej części Norwegii na wschodniej stronie wyspy Vannøya, oddalone:

  • ok. 1650 km od Oslo,
  • ok. 90 km od lotniska w Tromsø,
  • ok. 1700 km od Nynäshamn.


Rodzaj wody i ryby
Łowisko morskie. Szczególnie polecamy je na połów następujących gatunków ryb: dorsz, zębacz, halibut, rdzawiec i inne ryby morskie - np. czarniak, makrela, plamiak, karmazyn, brosma, rekin śledziowy (najlepszy sezon wędkarski trwa od marca do września, dorsz najlepiej żeruje w marcu, kwietniu i maju, czarniak - od lipca do wczesnej jesieni).

Kiedy najlepiej jechać?
Sezon wędkarski trwa cały rok (sezon na poszczególne gatunki ryb jest zróżnicowany, szczegółowe informacje na zapytanie).

Jak dojechać na miejsce?
Najlepiej własnym samochodem (z przeprawą przez Bałtyk promem) lub dolecieć do Norwegii samolotem i wynająć samochód na lotnisku. Oferujemy pomoc zarówno w rezerwacji promu, jak i ewentualnej rezerwacji samochodu w wypożyczalni.

WAŻNA INFORMACJA O PROMACH!

Niektóre z ośrodków wędkarskich w Norwegii znajdują się na wyspach. Aby się do nich dostać należy skorzystać z lokalnej przeprawy promowej (zwykle krótkiej). W znakomitej większości przypadków promy kursują kilka-kilkanaście razy dziennie, a nasze biuro dysponuje dokładnymi rozkładami i cennikami tych połączeń. Są jednak ośrodki położone na wyspach (szczególnie na dalekiej północy Norwegii jak Loppa, Sørøya czy Seiland), gdzie kursują jeden lub dwa promy dziennie, a rozkłady często ulegają zmianom. Fakt ten ma istotne znaczenie przy planowaniu Państwa podróży (ewentualne połączenia lotnicze lub promowe z Polską). Dlatego prosimy o kontakt z naszym biurem aby ustalić szczegóły Państwa dojazdu na miejsce.

Największe atuty oferty

  • sprawdzone łowisko, jedno z najlepszych w całej Norwegii
  • idealna oferta dla ludzi kochających wędkowanie wśród dzikich, zapierających dech w piersiach krajobrazów Dalekiej Północy
  • długi sezon wędkarski
  • szansa na połów okazowych ryb wielu gatunków, w tym dorszy, halibutów, rdzawców i zębaczy

Atrakcje w okolicy

  • miasto Tromsø,
  • niezwykle malownicze szlaki do wędrówek pieszych bądź rowerowych,
  • możliwość nurkowania, pływania na widsurfingu oraz wypraw fotograficznych (wieloryby, foki, ptaki).

Sens wędkarstwa

Nasze spojrzenie na wędkarskie hobby i jego etyczne aspekty z perspektywy człowieka XXI wieku.