Wszystkich Państwa zainteresowanych wyjazdami na ryby morskie do Norwegii informujemy, że od nowego sezonu 2018 obowiązywał będzie nowy, podwyższony limit wywozu filetów ze złowionych ryb. Zamiast 15 kilogramów (tak jak było do tej pory) będzie można wywieźć na osobę 20 kilogramów filetów. Nie będzie natomiast wolno wywozić dodatkowo ryb-trofeów (szczególnie dużych, rekordowych okazów), które każdy miał do tej pory prawo wywieźć w całości poza limitem.
Ponadto, w myśl nowych regulacji nie będzie wolno zabierać halibutów powyżej 2 m długości. Powodem są niebezpieczne związki chemiczne, które duże halibuty gromadzą w swoim organizmie podczas całego życia. Spożywanie mięsa dużych halibutów może być niekorzystne lub groźne dla człowieka. Wszystkie halibuty powyżej 2 metrów długości należy wypuścić z powrotem do oceanu. Jeśli kondycja ryby po holu wskazuje, że halibut może nie przeżyć, należy go uśmiercić i pozostawić w morzu.
Od 2018 roku w wędkarskich ośrodkach na terenie Norwegii obowiązuje również rejestr połowów, który dotyczy niektórych gatunków ryb (między innymi dorszy, halibutów i karmazynów). Więcej informacji na ten temat przekaże Państwu gospodarz ośrodka wędkarskiego po przybyciu na miejsce.
W razie niejasności chętnie odpowiemy na dodatkowe pytania z Państwa strony. Jesteśmy do dyspozycji pod telefonem lub pocztą elektroniczną.
19.02.2018